Valnötsbröd
50 g jäst
1 msk honung
4,5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
2 msk vetekross
200 g valnötter
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
Tillagning
1. Rör ut jästen i en liten del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honung, olivolja, salt, vetekross, nötter och rågsikt. Arbeta degen noga och tillsätt successivt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 1 timma.
2. Ta upp degen ur bunken och knåda den. Forma degen till en stor limpa. Lägg över på en klädd bakplåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare en timma. Sätt under tiden ugnen på 275 grader.
3. Sätt in en plåt längst ner i ugnen. Lägg 5–10 isbitar på plåten och ställ in plåten med limpan i ugnens mitt. Sänk ugnsvärmen till 250 grader.
4. Grädda i ca 20 minuter och sänk därefter ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ytterligare 30–35 minuter. Låt brödet svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar