Receptsamling

I stället för att spara mina recept på datorn eller skriva ut dem så tänkte jag spara ner dem här där de alltid är lätta att hitta och alltid är med mig.

onsdag 27 november 2013

Valnötsbröd

Valnötsbröd

50 g jäst
1 msk honung
4,5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
2 msk vetekross
200 g valnötter
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Tillagning

1. Rör ut jästen i en liten del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honung, olivolja, salt, vetekross, nötter och rågsikt. Arbeta degen noga och tillsätt successivt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 1 timma.

2. Ta upp degen ur bunken och knåda den. Forma degen till en stor limpa. Lägg över på en klädd bakplåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare en timma. Sätt under tiden ugnen på 275 grader.

3. Sätt in en plåt längst ner i ugnen. Lägg 5–10 isbitar på plåten och ställ in plåten med limpan i ugnens mitt. Sänk ugnsvärmen till 250 grader.

4. Grädda i ca 20 minuter och sänk därefter ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ytterligare 30–35 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar